טיפים לשמירת עבודה תקינה של המחשב
1. מחיקת קבצים זמניים - Temporary Files:
- קבצים זמניים נוצרים בד"כ על ידי מערכת ההפעלה.
- קבצים אלו אינם מכילים מידע רלוונטי. כמות הקבצים הזמניים של המחשב גדלה וגורמת להאטה של המערכת. לכן חשוב לבצע "ניקוי" של "השאריות" של הקבצים הלא רלוונטיים.
- כמו כן, יש לבצע פעם בחודש ניקוי של קבצי "COOKIES" בדפדפן האינטרנט, פעולה זו תתרום לעבודה תקינה יותר של המחשב בזמן גלישה באינטרנט.
2. עבודה נכונה בדיסק הקשיח ושמירה על סביבת עבודה תקינה:
- אחד הדברים הראשונים שכדאי לבדוק כאשר המחשב איטי וגם לצורך תחזוקה שוטפת, הוא כמות שטח הדיסק הפנוי במחשב. אם אין מספיק מקום בדיסק, המחשב יתחיל לעבוד באופן איטי מאוד. לכן מומלץ תמיד לוודא שבדיסק הקשיח של המחשב יש מינימום 15% מקום פנוי ביחס לגודלו של הכונן הקשיח וכל המרבה הרי זה משובח.
- כמו כן, חשוב לבצע איחוי לכונן הקשיח- פעם בשלושה שבועות כדאי לבצע איחוי לדיסק (אם השימוש ממש מצומצם במחשב אפשר גם פעם בחודש). זאת על מנת לשמור על מהירות תקינה של הכונן הקשיח.
- טיפ נוסף שיעזור לכם לביצוע עבודה חלקה ומהירה יותר זה הפחתת כמות הקבצים השמורים בשולחן העבודה. זאת בכדי לשמור על פרופיל משתמש במערכת הפעלה מהירה ונוחה יותר לשימוש.
- במידה והמחשב עדיין עובד לאט, יש לבדוק לבצע שדרוג לדיסק קשיח מסוג SSD. במקרים רבים אחד הגורמים לעבודה איטית של המחשב הוא בעצם עומס על הדיסק הקשיח (מסוג HDD), דבר שיוצר "צוואר בקבוק". במידה ומדובר במחשב נייח שהוסיפו לו כונן SSD והכונן הישן (HDD) נשאר מחובר ככונן נתונים, מומלץ לבצע זאת ע"י תוכנת VEEAM ENDPOINT BACKUP. להגדיר גיבויים על הכונן הישן וככה לשמור על אורח חיים של מערכת ההפעלה שלכם.
3. הסרת תוכנות המופעלות אוטומטית בהדלקת המחשב:
בעת אתחול המחשב, מופעלות תוכנות ושירותים שונים שבמקרים רבים, איננו זקוקים להם. הם מקשים על הפעולה התקינה של המחשב וזוללים משאבי זיכרון. אפשר לבטל תוכנות, לא הכרחיות בעת העילה, ובכך, העלייה של המחשב תהיה יותר מהירה.
4. הסרת תוכנות שאינן בשימוש:
במידה וישנן תוכנות שלא בשימוש, אפשר להסיר אותן. ישנן תוכנות רבות שכבר אין לכם שימוש בהן, אך הן ממשיכות להעמיס על התפקוד השוטף של המחשב. את התוכנות שמזהים ואין עוד צורך בהן, יש למחוק.
5. סריקת וירוסים:
- יש צורך מדי פעם לבצע סריקה של תוכנת האנטי וירוס במחשב.
- תוכנת אנטי וירוס- תוכנות אלו מזהות ומאתרות וירוסים, חוסמות כניסתם למחשב, מוחקות ומתקנות הקבצים הנגועים בהם.
- התקנה של תוכנת אנטי-וירוס: זהו כמעט הצעד הבסיסי ביותר בהבטחת ההגנה על המחשב מווירוסים ותוכנות ריגול שונות המתיישבות לנו על המחשב. אם זה כתוצאה מגלישה באתרים שונים או הורדה לא זהירה של קבצים חשודים מאתרים או מיילים ופתיחתם. אלו יכולים להשבית לנו את המחשב בכל רגע נתון. הם יכולים גם להאט מאד את ביצועי המחשב מה שיעלה את אי שביעות הרצון שלנו מתפקודו. כמו כן, ישנן מספר תוכנות אנטי וירוס מובילות בשוק (חלקן מגיעות בתשלום וחלקן בגרסה חינמית שלא כוללת את כל המרכיבים האפשריים שתוכנת אנטי וירוס מלאה יכולה להציע). ביניהן ESET, MacAfee, AVG, Norton Antivirus, Kaspersky ועוד.
- כמו כן חשוב לוודא שהאנטי ווירוס יהיה מעודכן באופן קבוע ולאפשר לתוכנת האנטי וירוס לבצע עדכון אוטומטי.
- חשוב לא להיכנס לאתרים לא ידועים מראש ולא לפתוח קבצים לא מוכרים במייל, במידה ורואים מייל לא מזוהה עדיף לא להתייחס אליו ולא לפתוח אותו. כיום, מרבית המקרים של הדבקת וירוס מתרחשים דרך המיילים, כלומר, ע"י פתיחת מיילים המכילים קוד זדוני או וירוס.
6. גיבוי מסודר ואוטומטי של קבצים חשובים בשירותי אחסון חיצוניים:
- במידה ויקרה לכם אסון חלילה כמו קריסה של אחד מהכוננים הקשיחים שלכם במחשב ותרצו לשחזר את הקבצים שהלכו לכם לאיבוד, תוכלו להודות לעצמכם שעשיתם את זה בזמן. מומלץ לעשות זאת על גיבוי ענן ולא על דיסק חיצוני שמחובר למחשב שלכם.
- במידה ויש צורך לפרמט מחשב רצוי לבצע קודם כל אימג' של המחשב על כונן חיצוני או בענן, דבר זה מסייע ולרבות אף מציל ממצב של חוסר קבצים או תוכנות ונותן אפשרות ל"החזיר" את המצב לקדמותו.
7. ניקיון של אבק:
לרכיבי המחשב שבתוך מארז המחשב יש נטייה לצבור אבק. טוב תעשו אם תפתחו את המארז מדי פעם, ותנקו את האבק שהצטבר על לוח האם של המחשב, המאווררים ופתחי האוורור. עשו זאת רק לאחר שניתקתם את כבל החשמל ממארז המחשב. זאת על מנת לא לגרום נזק לרכיבים שיכול להיווצר מחשמל סטטי או כתוצאה מפעולה לא זהירה שלכם. בהזדמנות זו, אנא וודאו שכל המאווררים מסתובבים בחופשיות ואין שום דבר שמפריע לפעולתם התקינה.
8. כיבוי מחשב והפעלתו מחדש:
אין צורך לכבות את המחשב כל יום ולהפעילו מחדש. מפסיקה פעם אחת בשבוע לבצע כיבוי והפעלה מחדש, זאת על מנת לקבל ביצועי מחשב טובים יותר, ולא לחכות כל יום עד שיטען את מערכת ההפעלה ואת כל התוכנות שצריכות לעלות ביחד עם המערכת.
9. כלים במערכות של WINDOWES :
- כדאי להפעיל את האפשרות של SYSTEM PROTECTION - אפשרות שיוצרת גיבוי למצב קיים, ובמידה של קריסת מערכות או פגיעה במידע שעל המחשב, ניתן יהיה לעשות שחזור ע"י SYSTEM RESTORE.
- יש לבצע עדכונים של WINDOWES - כאשר יש עדכון חדש, ועדיף לאפשר לWINDOWES לבצע עדכונים באופן אוטומטי.